top of page

Schoolproject

Het schoolproject bestaat uit een dag van parlementaire simulatie in het Brussels Parlement, waarbij een honderdtal Nederlandstalige en Franstalige jongeren de gelegenheid krijgen om te debatteren en hun meningen te uiten over een fictief wetsontwerp dat speciaal voor deze gelegenheid wordt opgesteld.

NEDERLANDSTALIGE EN FRANSTALIGE JONGEREN

Het Jeugd Parlement Jeunesse werkt al meer dan 10 jaar aan het samenbrengen van Franstalige en Nederlandstalige jongeren. De simulatie is dus volledig tweetalig. Maar je hebt geen perfecte beheersing van elkaars taal nodig om elkaar te begrijpen: tolken vertalen de debatten onmiddellijk, zoals in het echt!

PARLEMENTAIRE SIMULATIE

De parlementaire simulatie werd ontworpen om jonge Belgen de kans te bieden de werking van de democratische instellingen van ons land te ontdekken en andere jongeren met verschillende achtergronden te ontmoeten.

Op de agenda: partijvergadering, vragen aan de minister die het fictieve wetsontwerp zal indienen, debatten in de plenaire vergadering, wijzigingsvoorstellen en een uiteindelijke stemming over de gewijzigde tekst. Door het werk van een parlementslid te ontdekken, maar vooral door zijn ideeën te delen en zich open te stellen voor die van de ander, zal iedereen met een echte ervaring vertrekken.

IN HET BRUSSELS PARLEMENT

Het JPJ heeft van het Brussels Parlement de Prijs "ere aan de participatieve democratie!" verkregen. Daarom verenigen we onze krachten om  miniversie van onze historische simulatie aan te bieden, aangepast voor studenten in het middelbaar. Het schoolproject zal dus uitsluitend in het Brusselse halfrond plaatsvinden. Meer weten over deze prijs? Klik hier

FICTIEF WETSONTWERP

Dit jaar zal het ontwerp van ordonnantie over de partijvertegenwoordiging in de gemeenteraden en de regulering van het verkiezingscampagnegebied gaan. Hier kunnen jullie deze downloaden.

Verantwoordelijke project

Image-empty-state.png

Julien Debande

Verantwoordelijke Schoolproject - Responsable Projet École

Read More
DSCF0138.JPG
logo-jpj-red (1).png
bottom of page