top of page

Simulatie
11/02/2024 - 16/02/2024

5 dagen simulatie (1).png

In onze parlementaire simulatie krijg je de kans om met Franstalige, Nederlandstalige of zelfs Duitstalige jongeren van over heel België te debatteren over verschillende boeiende onderwerpen. Je kruipt voor vijf dagen in de huid van een volksvertegenwoordiger, lid van de Raad van State of journalist, en leert zo van binnenuit hoe het Belgisch politiek systeem werkt, en hoe wetten gemaakt worden. Je moet onderhandelen en debatteren met jongeren met een verschillende politieke mening, om zo compromissen te vinden en coalities te sluiten.

Alhoewel een kennis van politiek, recht en Frans handig is, is het absoluut geen vereiste: tolken van de KU Leuven zullen grote delen van de simulatie vertalen, en onze Raad van State beantwoordt alle juridische vragen die jullie zouden hebben. Op verschillende voorbereidingsdagen leggen we jullie alle details van de simulatie uit, zodat iedereen goed geïnformeerd het parlement binnenstapt.

Staatsrat.png

Als Kamerlid neem je deel aan de debatten over één van de vier wetsontwerpen die door de Jeugdministers zijn opgesteld. Je debatteert in de commissie en in de plenaire vergadering om de standpunten van je partij te vertegenwoordigen, je zoekt naar compromissen met de andere partijen en je dient amendementen in om het wetsontwerp aan te passen naar jouw wensen. Geen paniek, je wordt zorgvuldig voorbereid op dit alles: op de kennismakingsdag en voorbereidingsdag krijg je alle informatie  die je nodig hebt!

Journalist.png

Geen parlement zonder vierde macht, en dus zijn er ook journalisten binnen het JPJ! Als journalist volg je de gebeurtenissen in het parlement op de voet. Een verhit debat in de commissie? Een Kamerlid dat de boel op stelten zet? Jij bent erbij om verslag te doen! Zo schrijven onze journalisten een dagelijkse krant met de belangrijkste headlines, en is er een avondjournaal met een grappige touch. Ben jij de nieuwe Wetstraatwatcher? Schrijf je dan in als journalist bij het JPJ!

RvS.png

Studeer je rechten en wil je je kennis in de praktijk brengen? Word dan lid van de Raad van State! Tijdens de simulatie help je deelnemers door hun juridische vragen te beantwoorden, en zorg je ervoor dat de wetsontwerpen zo realistisch mogelijk blijven.

Wil je meer weten over de simulatie? Of wil je je (voor)inschrijven voor de simulatie?

DSCF0138.JPG
logo fond transparent sans texte.png
bottom of page