Wat is de Simulatie ?

5 Dagen simulatie

3 Landstalen

120 JONGEREN VAN 18 TOT 25 JAAR

13 DE EDITIE

In onze parlementaire simulatie krijg je de kans om met Franstalige, Nederlandstalige of zelfs Duitstalige jongeren van over heel België te debatteren over verschillende boeiende onderwerpen. Je kruipt voor vijf dagen in de huid van een volksvertegenwoordiger, lid van de Raad van State of journalist, en leert zo van binnenuit hoe het Belgisch politiek systeem werkt, en hoe wetten gemaakt worden. Je moet onderhandelen en debatteren met jongeren met een verschillende politieke mening, om zo compromissen te vinden en coalities te sluiten.

Alhoewel een kennis van politiek, recht en Frans handig is, is het absoluut geen vereiste: tolken van de KU Leuven zullen grote delen van de simulatie vertalen, en onze Raad van State beantwoordt alle juridische vragen die jullie zouden hebben. Op verschillende voorbereidingsdagen leggen we jullie alle details van de simulatie uit, zodat iedereen goed geïnformeerd de Senaat binnen stapt. 

Vragen ? Stel ze via mail aan info@jeugdparlementjeunesse.be .

Deelnemen

Wat als je geselecteerd wordt ?

als volksvertegenwoordiger

 

 

INTRODUCTIEDAG

Op deze dag zullen de Raad van Bestuur, de Ministers, de Partijvoorzitters en de Raad van State zich aan u voorstellen. De ministers en partijvoorzitters geven kort toelichting over hun wetsontwerp en hun partijprogramma.

U zal een map met praktische informatie (gsm-nummers, wat mee te brengen, indeling van de simulatieweek, standpunten van de partijen) en een map met de wetsontwerpen ontvangen.

Na de introductiedag mailt u uw partij- en commissiekeuze door naar info@jeugdparlementjeunesse.be.

DEBATDAG

Op deze dag worden de wetsontwerpen inhoudelijk doorgenomen om voorbereid aan de simulatie te kunnen beginnen.

SIMULATIEWEEK

Op alle dagen hebben de deelnemers een fractievergadering waarbij de dag wordt overlopen en strategieën worden uitgewerkt. Tussen het lobbywerk door is er elke avond een activiteit. We sluiten de dag traditioneel af met het Journaal dat de journalisten hebben gemaakt.

Dag 1 - U wordt zondagavond in de jeugdherberg ontvangen en krijgt een kamer toegewezen. Op zondag krijgt u alvast alle nodige informatie en maakt u kennis met de andere deelnemers.

Dag 2 - Op maandagochtend krijgt u een rondleiding in het parlement. Na de middagpauze begint het echte parlementaire werk. We starten met de eedaflegging van de verkozen senatoren. Twee wetsontwerpen worden beurtelings besproken. De bespreking start met een toelichting van de minister, waarna er een algemene discussie losbarst.

Dag 3 - We zetten dinsdag in met de bespreking van de overige twee wetsontwerpen. In de namiddag gaan we over naar de Commissievergadering. Tijdens de Commissievergadering wordt elk wetontwerp artikel per artikel, woord voor woord overlopen. De commissieleden kunnen naar hartenlust amendementen indienen die woorden schrappen, bijvoegen of wijzigen. Er worden ook experten uitgenodigd die hun mening geven over het wetsontwerp en een algemene toelichting geven over het onderwerp van het ontwerp.

Dag 4 - Woensdag heeft u een hele dag om het eerder begonnen commissiewerk te voltooien. Het is de bedoeling dat op het einde van de dag, een meerderheid in de commissie een akkoord kan sluiten over het wetsontwerp. Na afloop van de commissie kunnen amendementen worden ingediend tot middernacht.

Dag 5 en 6 - Donderdag en vrijdag worden de wetsontwerpen opnieuw volledig doorgenomen in het halfrond. Eerst volgt een artikelsgewijze bespreking waar de amendementen,die zijn ingediend op woensdagavond, worden besproken. Na de artikelsgewijze bespreking volgt een finale geheime stemming van het hele wetsontwerp.

Wat als je geselecteerd wordt ?

als lid van de Raad van State

Als lid van de Raad van State zorg jij voor juridische duidelijkheid tijdens de parlementaire simulatie. Je beantwoordt alle vragen van de andere deelnemers en zorgt er zo voor dat alles getoetst wordt met de werkelijkheid. 

Wat als je geselecteerd wordt ?

als journalist

Als journalist zien we je ook graag op de introductiedag en debatdag. Jullie krijgen meer informatie over hoe jullie als journalisten de simulatie zullen beleven, maar krijgen ook meer inzicht in de algemene aspecten van de simulatie ! In februari zal er een weekend worden voorzien om jullie op te leiden tot professionele journalisten!

Waaruit bestaat de rol van journalist bij JPJ?

Interviews, reportages, artikels en montage zullen je dagelijkse routine zijn tijdens deze ongelofelijke week! Je maakt deel uit van een hecht, tweetalig team waarmee je de simulatie vanuit een ander perspectief zult ontdekken. Het is aan u om de senatoren te vertellen hoe de dag in de Kamer, in de parlementaire commissies en zelfs buiten de Senaat is verlopen. Stroop dus de mouwen op, haal je motivatie en verbeelding in huis en kom deze prachtige week bij ons doorbrengen!

Verantwoordelijken project

Image-empty-state.png

Claire Lemaire

Coördinatie en praktische organisatie Simulatie