top of page

Simulatie
19/02/2023 - 24/02/2023

NL_SIM.png

In onze parlementaire simulatie krijg je de kans om met Franstalige, Nederlandstalige of zelfs Duitstalige jongeren van over heel België te debatteren over verschillende boeiende onderwerpen. Je kruipt voor vijf dagen in de huid van een volksvertegenwoordiger, lid van de Raad van State of journalist, en leert zo van binnenuit hoe het Belgisch politiek systeem werkt, en hoe wetten gemaakt worden. Je moet onderhandelen en debatteren met jongeren met een verschillende politieke mening, om zo compromissen te vinden en coalities te sluiten.

Alhoewel een kennis van politiek, recht en Frans handig is, is het absoluut geen vereiste: tolken van de KU Leuven zullen grote delen van de simulatie vertalen, en onze Raad van State beantwoordt alle juridische vragen die jullie zouden hebben. Op verschillende voorbereidingsdagen leggen we jullie alle details van de simulatie uit, zodat iedereen goed geïnformeerd de Senaat binnen stapt. 

Senator.png

Als senator neem je deel aan discussies over een wetsvoorstel. Je debatteert in de commissie en in de plenaire vergadering en vertegenwoordigt de standpunten van je partij. Geen paniek, je wordt zorgvuldig voorbereid op dit alles, met een introductiedag en debatdag krijg je alle informatie  die je nodig hebt!

Journalist.png

Als journalist zien we je ook graag op de introductiedag en debatdag. Jullie krijgen meer informatie over hoe jullie als journalisten de simulatie zullen beleven, maar krijgen ook meer inzicht in de algemene aspecten van de simulatie ! In februari zal er een weekend worden voorzien om jullie op te leiden tot professionele journalisten!

RvS.png

Als lid van de Raad van State zorg jij voor juridische duidelijkheid tijdens de parlementaire simulatie. Je beantwoordt alle vragen van de andere deelnemers en zorgt er zo voor dat alles getoetst wordt met de werkelijkheid. 

Verantwoordelijken project

Image-empty-state.png

Matthieu Nève

Verantwoordelijke Simulatie - Responsable Simulation

DSCF0138.JPG
logo-jpj-red (1).png
bottom of page