top of page

Volksvertegenwoordiger

Wat als je geselecteerd wordt ?

als volksvertegenwoordiger

KENNISMAKINGSDAG

Op deze dag zullen de Raad van Bestuur en de organisatie zich aan u voorstellen. Op deze dag ontvangen we alle deelnemers voor een teambuildingsactiviteit, waarbij je voor het eerst kunt kennismaken met de andere Kamerleden, leden van de Raad van State en journalisten. Meer informatie over deze dag zal volgen in de selectiemails die worden verstuurd aan de geselecteerde deelnemers.

VOORBEREIDINGSDAG

Een paar weken voor de simulatie organiseren we een tweede introductiedag, dit keer met de nadruk op de inhoud van de simulatie. Zo zullen de ministers hun wetsontwerpen voorstellen, en proberen de partijvoorzitters je te overtuigen om voor hun partij te kiezen. We geven je alvast een indruk van het verloop van de simulatie, en natuurlijk is dit het perfecte moment om al je eventuele vragen te stellen voor je aan de simulatie begint!

SIMULATIEWEEK

Op alle dagen hebben de deelnemers een fractievergadering waarbij de dag wordt overlopen en strategieën worden uitgewerkt. Tussen het lobbywerk door is er elke avond een activiteit. We sluiten de dag traditioneel af met het Journaal dat de journalisten hebben gemaakt.

Dag 1 - U wordt zondagavond in de jeugdherberg ontvangen en krijgt een kamer toegewezen. Op zondag krijgt u alvast alle nodige informatie en maakt u kennis met de andere deelnemers.

Dag 2 - Op maandagochtend krijgt u een rondleiding in het parlement. Na de middagpauze begint het echte parlementaire werk. We starten met de eedaflegging van de verkozen senatoren. De vier wetsontwerpen worden beurtelings besproken. De bespreking start met een toelichting van de minister, waarna er een algemene discussie losbarst.

Dag 3 - Dinsdag gaan we over naar de Commissievergadering. Tijdens de Commissievergadering wordt elk wetontwerp artikel per artikel, woord voor woord overlopen. De commissieleden kunnen naar hartenlust amendementen indienen die woorden schrappen, bijvoegen of wijzigen. Er worden ook experten uitgenodigd die hun mening geven over het wetsontwerp en een algemene toelichting geven over het onderwerp van het ontwerp.

Dag 4 - Woensdag heeft u een hele dag om het eerder begonnen commissiewerk te voltooien. Het is de bedoeling dat op het einde van de dag, een meerderheid in de commissie een akkoord kan sluiten over het wetsontwerp. Na afloop van de commissie kunnen amendementen worden ingediend tot middernacht.

Dag 5 en 6 - Donderdag en vrijdag worden de wetsontwerpen opnieuw volledig doorgenomen in het halfrond. Eerst volgt een artikelsgewijze bespreking waar de amendementen,die zijn ingediend op woensdagavond, worden besproken. Na de artikelsgewijze bespreking volgt een finale geheime stemming van het hele wetsontwerp.

DSCF0138.JPG
logo fond transparent sans texte.png
bottom of page