top of page

Events

WAT ZIJN JPJ-EVENEMENTEN?

Naast onze verschillende parlementaire en diplomatieke simulaties voor jongeren wil het Jeugd Parlement Jeunesse zoveel mogelijk mensen informeren over politiek. 

 

Daarom biedt de JPJ sinds 2017 het hele academische jaar door evenementen aan die gericht zijn op een zo breed mogelijk publiek. 

 

Om de doelen die we onszelf gesteld hebben te bereiken, organiseren we vier tot zes keer per jaar conferenties, panels, zomer universiteiten of debatten over onderwerpen die verband houden met de actualiteit of politiek.

 

Deze evenementen brengen Nederlandstalige en Franstalige sprekers samen die gespecialiseerd zijn in het onderwerp van het evenement en afkomstig zijn uit de academische wereld, de diplomatie, de politiek en de administratie. Deze diversiteit zorgt voor een verscheidenheid aan standpunten en stelt ons in staat om de ins en outs van elk van de behandelde onderwerpen te begrijpen. 

 

Deze evenementen hebben verschillende vormen aangenomen. We hebben sprekers uitgenodigd om te debatteren over wetsvoorstellen uit onze simulatie, we hebben nationale debatten georganiseerd over de toekomst van de politiek en we hebben conferenties georganiseerd over actuele onderwerpen zoals de toekomst van België, de energiecrisis, de impact van de oorlog in Oekraïne en de hervormingen van het federalisme in België. 

 

Deze evenementen vonden plaats op zeer uiteenlopende locaties, waaronder de Université Libre de Bruxelles, de Katholieke Universiteit Leuven, Bozar en, meer recent, het Collège Belgique. 

 

Evenementen in het Collège Belgique, de onderwijs- en leerinstelling van de Koninklijke Academie van België, worden jaarlijks georganiseerd om een nieuw publiek van alle leeftijden te bereiken. Het eerste evenement dat het Collège organiseerde, ging over mogelijke staatshervormingen in België. Francis Delpérée en Dave Sinardet voerden er het woord.

WELKE EVENEMENTEN ZIJN ER
GEPLAND VOOR 2023-2024?

Dit jaar organiseerden we ons eerste evenement over de impact van sociale netwerken op de politiek op 3 oktober 2023 aan de Université Libre de Bruxelles. Het doel was om de positieve en negatieve invloed van sociale netwerken op de politiek en onze politici te bespreken. Het debat ging ook over de groeiende polarisatie in de samenleving en de rol van de traditionele media. De gastdeskundigen waren Reinout Van Zandycke, een expert in politieke communicatie en marketing, Nicolas Dieudonné, een professor in politieke communicatie, en Anne Vanrenterghem, een politiek journalist bij de VRT.

 

De volgende conferentie vindt plaats op 6 november en gaat over het tweekamerstelsel in België, met het oog op een mogelijke staatshervorming.  Het panel zal worden gemodereerd door professor Christian Behrendt (ULiège), professor Patricia Popelier (UAntwerpen), Jeroen Van Nieuwenhove (Raad van State) en voormalig minister van Justitie Koen Geens. 

 

Er is ook een conferentie over mobiliteit en ecologie gepland voor 28 november 2023.

 

Onze evenementen gaan begin 2024 verder met een conferentie over de Belgische diplomatie op 5 maart om te weten te komen wie onze diplomaten zijn, hoe ze werken en waar deze diplomatie voornamelijk actief is. Om deze drie vragen te beantwoorden, zullen Johan Swinnen en Guy Trouveroy de Belgische diplomatie vertegenwoordigen en vertellen over hun ervaringen als diplomaat.

 

Binnen onze vereniging worden ook twee debatprojecten voorbereid, in samenwerking met andere jeugdverenigingen, om zo goed mogelijk te informeren over de komende verkiezingen van 2024. 

 

Tot slot wordt het jaar afgesloten met ons jaarlijks evenement in samenwerking met het Collège Belgique, dat zal plaatsvinden op 16 april 2024, en waar we dit jaar van evenementen met een hoge noot hopen af te sluiten.

 

Voor dit en vele andere interessante evenementen zijn jullie meer dan welkom bij het Jeugd Parlement Jeunesse! Tot op het volgende evenement!

Er zijn op dit moment geen geplande evenementen
DSCF0138.JPG
logo fond transparent sans texte.png
bottom of page