top of page

Volksvertegenwoordiger

Wat als je geselecteerd wordt ?

als volksvertegenwoordiger

 

 

INTRODUCTIEDAG

Op deze dag zullen de Raad van Bestuur, de Ministers, de Partijvoorzitters en de Raad van State zich aan u voorstellen. De ministers en partijvoorzitters geven kort toelichting over hun wetsontwerp en hun partijprogramma.

U zal een map met praktische informatie (gsm-nummers, wat mee te brengen, indeling van de simulatieweek, standpunten van de partijen) en een map met de wetsontwerpen ontvangen.

Na de introductiedag mailt u uw partij- en commissiekeuze door naar info@jeugdparlementjeunesse.be.

DEBATDAG

Op deze dag worden de wetsontwerpen inhoudelijk doorgenomen om voorbereid aan de simulatie te kunnen beginnen.

SIMULATIEWEEK

Op alle dagen hebben de deelnemers een fractievergadering waarbij de dag wordt overlopen en strategieën worden uitgewerkt. Tussen het lobbywerk door is er elke avond een activiteit. We sluiten de dag traditioneel af met het Journaal dat de journalisten hebben gemaakt.

Dag 1 - U wordt zondagavond in de jeugdherberg ontvangen en krijgt een kamer toegewezen. Op zondag krijgt u alvast alle nodige informatie en maakt u kennis met de andere deelnemers.

Dag 2 - Op maandagochtend krijgt u een rondleiding in het parlement. Na de middagpauze begint het echte parlementaire werk. We starten met de eedaflegging van de verkozen senatoren. Twee wetsontwerpen worden beurtelings besproken. De bespreking start met een toelichting van de minister, waarna er een algemene discussie losbarst.

Dag 3 - We zetten dinsdag in met de bespreking van de overige twee wetsontwerpen. In de namiddag gaan we over naar de Commissievergadering. Tijdens de Commissievergadering wordt elk wetontwerp artikel per artikel, woord voor woord overlopen. De commissieleden kunnen naar hartenlust amendementen indienen die woorden schrappen, bijvoegen of wijzigen. Er worden ook experten uitgenodigd die hun mening geven over het wetsontwerp en een algemene toelichting geven over het onderwerp van het ontwerp.

Dag 4 - Woensdag heeft u een hele dag om het eerder begonnen commissiewerk te voltooien. Het is de bedoeling dat op het einde van de dag, een meerderheid in de commissie een akkoord kan sluiten over het wetsontwerp. Na afloop van de commissie kunnen amendementen worden ingediend tot middernacht.

Dag 5 en 6 - Donderdag en vrijdag worden de wetsontwerpen opnieuw volledig doorgenomen in het halfrond. Eerst volgt een artikelsgewijze bespreking waar de amendementen,die zijn ingediend op woensdagavond, worden besproken. Na de artikelsgewijze bespreking volgt een finale geheime stemming van het hele wetsontwerp.

DSCF0138.JPG
logo-jpj-red (1).png
bottom of page